Защо любовта е важна за нас?

Любов…дума съвсем кратка, но толкова всеобхватна и описваща цялата човешка раса!

Корените на думата „любов” произлизат етимологично от старото английско название “lufu”, означаващо „желание”, както и латинското “libet” за „удоволетворяване” и „страст”. В наши дни това, което назоваваме любов има доста по-всеобхватно значение от чувствата присъщи за двойките в началото на романтично запознанство или пламенна връзка.

Истинската любов в действителност е чувство, което имаме дълбоко заложено в нас и проявено във всяка възраст и цикъл от нашия живот: в детството, когато растем под влиянието на грижовната и дълбоко отдадената родителска обич; в тийнейджърските години, когато човекът изпитва силна биологична необходимост да отговори на любовния нагон, страст и взаимност; както и в по-късните години, когато цялото чувство прелива в една изцяло различна форма на себепознание и споделеност. Тази нова проява на любовта се различава съществено от търсещия наситена със страст любов подрастващ човек, преди достигане на дълбокото осъзнаване.

В модерния свят възрастта, на която хората събуждат инстинкта си за намиране на дълбока и отдадена любов към душевността на друг човек е между 25 и 35 години. Именно в този период от живота хората започват да търсят истинската споделена любов с човек, който споделя тяхната ценностна система и предизвиква у тях усещане за „пълно щастие”.

Да намериш любовта е като да намериш щастие

За много хора нуждата да изпитат пълна и истинска любов се е превърнала в постоянно търсене. Това обикновено са мнозинството от хора с несполучливи връзки, бракове и няколко на брой неуспешни опити в любовта.

Факт: Само 25% от населението в наши дни намират сродната си душа с първата си романтична половинка.

Необходимостта да се чувстваш обичан и да искаш да отговаряш със същата искрена любов е чувство дълбоко заложено в нашето съзнание. То не бива удоволетворено докато не успеем да намерим именно тази връзка, която ни дава всичко това, от което имаме нужда. Една такава здравословна връзка се уповава на взаимно разбиране, отговарянето на нуждите на партньора и поемането в една и съща посока в бъдещето.

Кога всъщност хората намират истинската любов и успяват да разберат огромното й значение в живота си?

Значението на любовта започва да придобива вид у хората рано или късно, без значение от тяхната възраст или житейски опит! Понякога отнема няколко разочарования и един или повече несполучливи опита в любовта, за да разберем в действителност дали това, което сме изпитвали досега е просто силна необходимост от определен човек, или нужда да опознаем себе си преди да се отдадем истински в дълбока и двупосочна любов. Често пъти, хората също достигат пълното осъзнаване, когато срещнат правилния човек, с когото споделят основните си принципи, вярвания, взаимно разбиране и разбира се…искрена любов.

Да намериш собствения отговор на въпроса „що е любов” е почти като да откриеш Светия Граал. Това е дълбоко персонално осъзнаване, което започва от теб и само единствено от теб! Най-голямата грешка, която хората често допускат е да търсят някаква идеална представа за любовта във връзка като сравняват собствения си опит с този на други хора. Така те се озовават в един порочен кръг от разочарования и неудоволетвореност от личния си живот.

Това, което реално би помогнало да открием щастието в любовта е да погледнем надълбоко в себе си и да извървим пътя на себеопознаването стъпка по стъпка, преди да започнем ново търсене и да попаднем в ново разочарование.Този път започва чрез идентифициране на личностните цели, нужди и токсичните поведенчески модели, които ни пречат да открием истинското щастие в себе си и в отсрещния човек.

Любовта е пътя към себеопознанието

Намиране на истинската любов понякога е път обсипан с тръни и винаги започва със самопознанието и приемането на себе си в естество. Именно поради тази причина много от връзките пропадат преди да са се задълбочили… Често става така, че хората просто не отдават достатъчно време и внимание на процеса по самоопознаване, за да разберат истински нуждите си във връзка, преди да са се инвестирали в романтични отношения с друг човек.

Пътят по откриването на любовта започва с времето за себе си тогава, когато човекът е отдал достатъчно значение на процеса по идентифициране на необходимостите си в една пълноценна романтична връзка.

Никой не е казал, че достигането до истинското себепознание е лесно начинание, но със сигурност е път, който всеки един търсещ любов трябва да извърви, ако търси същинското и трансформиращото осъзнаване в живота си.Когато един човек оглежда за пряк път в опознаването на себе си, той никога няма да успее да достигне до крайната си дестинация, която е откриване на истинската и дълбока взаимност с човек, към който изпитваме духовна привързаност.

Много често виждаме двойки, в които едната половинка е достигнала до пълно себеопознаване, докато на другата все още й предстои. Това е и най-често срещаният пример на двама партньора, които се разминават в по-нататъшен етап от връзката си и израстват в различни посоки като личности.

Такива двойки често чувстват, че техните духовни нужди не са удоволетворени и рано или късно намират начин да попълнят тези необходимости. Дали това за тях е пътят по пълното лично самоосъзнаване или откриването на друг партньор със сходни възприятия и представа за духовен разтеж, зависи от сутуацията и индивидуалността на човека.


Превод: Това че ме обичаш не означава, че се чувствам обичан от теб.

Този цитат публикуван от Мел Робинс перифразира същата тази погрешна интерпретация на истинската любов, която оставя у хората чувство на неудоволетвореност и непълноценност във връзката с техния партньор.

Умението да разпознаваш и отговаряш на нуждите на половинката си, която е опознала себе си и е готова за същинско обвързване е непосилна за тези, на който тепърва им предстои пътя на израстването. Това е именно липсата на пълно разбиране за това какво е щастие, както и основните необходимости на човека за пълноценен живот.

И ето но отново към първоначалния ни въпрос: Защо любовта е толкова важна за нас? Любовта ни учи на всичко за живота, дори и тогава когато не прераства в брак или партньорство до живот със сродната ни душа. Без значение от етапа, в който се намира човекът, любовта в крайна сметка намира своят начин да обогати познанието му за живота и да му подскаже какво предстои. Това е чувството, което съпътства хората от началото до края и учи на търпение, разбиране и познаване на себе си в перспектива спрямо останалия свят. Именно то ни подсказва какво означава истинското щастие и стъпките, които трябва да извървим, за да го постигнем!

Когато човекът е извървял този път, намирането на човек, който разбира необходимостите ни в любовта става много по-лесно…Без да очаква или да планира, израстналия човек в крайна сметка достига естествено до великата награда, която е и смисъла на цялото ни съществуване: истинска и дълбока обвързаност, в която и двамата партньора се чувстват щастливи и обичани.

Любовта е най-върховното чувство, когато е споделена

Всеки, който е изпитал поне веднъж през живота си искрена и отдадена любов към един единствен човек би могъл да разпознае чувството и неповторимостта на същинското усещане. Най-емблематичните книги, музика, изкуство и филми в историята на човечеството разказват именно за това велико чувство, което не познава граници, време или разстояние… Любовта която преминава през всяко препятствие със силата и непоколебимостта си, за да достигне именно до това върховно споделено щастие, от което всеки един изпитва дълбока душевна нужда и копнеж.

Така че, ако до тук не сме успяли да ви въведем в отговора на въпроса „Защо любовта е важна за нас?”, не се отказвайте в търсенето си! Повярвайте на най-великите творци, които са увековечили любовта в песни като: „Любовта е тук за да остане” (Синатра), „Има любов за всички” (The Whispers) и „Ще намериш любов, обещавам” (Даниел Цезар).

Нека поговорим за твоя път по намиране на любовта! Ако си готов да потърсиш и да откриеш своето пълно щастие, ние имаме нещо за теб.

Потърси нашата Next Level Love програма за лична трансформация и започни още днес!

Пътят започва от теб.

Как да развием емоционална интелигентност и да подобрим връзките си с хората около нас 
Защо проявяваме интерес към мъже, които имат червени флагове
Какви ползи получаваме когато развиваме любовта към себе си?

Абонирай се за новини