Защо проявяваме интерес към мъже, които имат червени флагове

Случвало ли е да седите и мислено да анализирате всичките си предишни интимни отношения? Това е позната практика, която много жени прилагат, за да разберат какво е довело до край на старите им връзки. 

Ние сме склонни много често да виним партньора си за поведението, което е имал, когато сме били заедно. Истината е, че е можело да предвидите появата на подобни токсични поведения още в началото на вашите отношения, ако не сте си затваряли очите за всички червени флагове, които мъжа, с който сте се срещали проявява. 

Когато разговарям с участничките в програмата “Покани любовта в своя живот” забелязвам следната тенденция при жените. Те системно проявяват интерес към мъже, които загатват за наличието на червени флагове. Някои от тях не го осъзнават, но други го правят напълно осъзнато. Разбира се, зад двете поведения си има рационално обяснение, което ще се опитам да ви дам до края на статията. 

Дамите, които не виждат как мъжа, с който се срещат размахва огромно червено знаме, най-често са толкова обсебени от идеята да имат връзка, че са готови да затворят очите си за всякакъв знак за токсичност в поведението на мъжа. Най-често те имат ниска самооценка и си мислят, че не заслужават по-добро отношения във връзката си. 

От друга страна жените, които осъзнават, че партньорът им има определени токсични недостатъци, но не предприемат мерки най-често очакват мъжа да се промени в бъдеще заради тях. За съжаление много малко хора, които вече са се изградили като индивиди имат своята ценностна система, навици, начини на поведение, добри и лоши черти от характера, успяват да се променят. Те дори не искат да го направят, защото не смятат, че има нужда при положение, че те са свикнали да живеят с тези свои специфики. 

Има един определен вид дами, които силно се привличат от лоши момчета. Те харесват мъже със силно изявено лошо поведение, което може дори да бъде опасно за тях. За тези жени всеки един червен флаг, който мъжа размята не е основателна причина да прекратят връзката си. За съжаление, именно тези жени най-често стават жертви на домашно насилие. Много от тях споделят, че тръпката и любовта, които имат към този човек не им позволяват да прекратят отношенията си с него колкото и токсични да са те. 

Следва да разгледаме някои но най-често срещаните причини защо дамите си падат по мъже, които имат червени флагове. 

Кои са главните причини поради, които жените си падат по мъже провяващи токсично поведение

Няма универсален отговор на този въпрос, тъй като причините, поради които жените могат да се влюбят в мъже, които имат токсично поведение, са сложни и многостранни. Ето обаче някои възможни фактори: 

Играят ролята на спасител

Някои дами са привлечени от мъже с токсично поведение, защото мислят, че именно те ще им помогнат да се променят. Те вярват, че могат да играят ролята на спасител и да помогнат на мъжа да осъзнае недостатъците си и да ги промени. Те дори не го правят в името на отношенията им, а само защото ролята на спасител ги кара да се чувстват значими. 

Това поведение е изключително токсични за жените, които го проявяват. Те се обсебват от идеята, че могат да направят лошия мъж добър и да му помогнат да живее по-щастливо след като се промени. Това в повечето случаи не проработва и жената търси вината в себе си. Тя мисли не е положила достатъчно грижи да “спаси” мъжа. 

Ниска самооценка

Не е учудващо, че наличието на ниска самооценка е една от основните причини жените да се привличат от мъже проявяващи токсично поведение. Тези дами смятат, че не заслужават партньор, които да се отнасят добре с тях. Те приемат, че не са достатъчно красиви, привлекателни и добри, за да имат здравословни взаимоотношения с емоционално здрав партньор. 

Тези дами са склонни да търпят токсичното поведение на партньора си само за да не останат сами. По този начин връзката им още повече влияе в посока на загуба на самочувствието им. 

Преживявания в детството

Детството е период в нашия живот, които оказва голямо влияние на взаимоотношенията ни с хората. Жените, които са израснали в семейства, в които родителите са имали токсични връзка приемат това за нормално. Тези дами са склонни да допуснат такива отношения и в тяхната връзка. Също така жените, които са били пренебрегвани като деца са много по-привлечени от партньори, които се държат по същият начин. 

Семейният модел, които сме имали в детството е много важен за това какви взаимоотношения ще градим за в бъдеще. За това е важно да показваме на децата си какво е здравословна връзка. 

Нездравословни модели на взаимоотношения

Ако на база на предишните фактори, жената е свикнала да бъде в нездравословни за нея връзки тя е много по-склонна да повтаря тези заучени модели, въпреки че осъзнава, че те винаги завършват по един и същи начин. 

Това отново е свързано с неосъзнатостта на червените флагове на партньора. Ако една жена е свикнала да си затваря очите за тях в една или две от връзките си, то е много вероятно тя никога да не си отвори очите и да разпознае тези поведения като токсични.

Нужда да променят партньора си

Много жени наивно се надяват, че тяхната любов ще мотивира партньора да обмисли поведението си и да го промени към по-добро. Тук нуждата от промяна на партньора е провокирана от това, че жената се опитва да моделира мъжа според нейният вкус. Тези жени много често остават силно разочаровани, че усилията им не се увенчават с успех. 

Липса на осъзнатост

Някои жени може да не са наясно какво е здравословно или нездравословно поведение в една връзка и да не разпознават червените знамена, когато ги видят. Това също може да се дължи на лоши семейни модели или нарушени граници в предишни връзки. 

Важно е да се отбележи, че тези фактори не са характерни само за жените и могат да се отнасят за всеки, независимо от пола. Освен това е изключително важно да се помни, че влюбването в човек, който се държи токсично, не прави човека слаб или с недостатъци. 

Кои са най-честите червени флагове при мъжете 

След като толкова пъти споменах, че някои жени не забелязват червените флагове, които един мъж проявява напълно несъзнателно е време да разгледаме накратко някои от тях. 

Неуважително или пренебрежително поведение

Това включва неща като говорене вместо вас, омаловажаване на мнението ви, грубо държание, използване на обидни думи, незачитане на вашите мисли или чувства. 

Контролиращо поведение

Това включва постоянното желание на мъжа да знае къде сте и с кого сте, силната ревност и недоверието към вас също са признаци за контролиращо поведение. То може да има различни форми, като например да ви казва какво да носите, с кого да прекарвате времето си или как да се държите в социални ситуации. 

Липса на отговорност

Ако мъжът винаги обвинява другите за проблемите си или отказва да поеме отговорност за действията си, това може да е знак за нездрава динамика.

Проблеми с гнева

Това е едно от най-показателните поведения, които показват, че си имате работа с неподходящ за вас мъж. Ако той често губи самообладание, крещи или е агресивен, това е огромен червен флаг. 

Нечестност

Това може да варира от малки лъжи до по-големи измами, като например скриване на важна информация или манипулация с цел финансова изгода.

Лоши комуникационни умения

Ако мъжът не може или не желае да предава мислите и чувствата си по здравословен начин, това може да доведе до сериозни недоразумения в отношенията ви. Лошата комуникация е много честа причина за конфликти във връзката.

Липса на съпричастност

Ако мъжът постоянно е безчувствен или пренебрегва чувствата ви, това може да е знак, че не е способен да съчувства на другите. Мъже, които трудно проявяват емпатия са склонни да развият и по-сериозно токсично поведение.

Пристрастяващо поведение

Това може да включва злоупотреба с наркотици, пристрастяване към хазарта или други проблемни поведения, които могат да окажат отрицателно въздействие върху връзката. 

Преди края на статията искам да отбележа, че ако един човек проявява червени флагове в поведението си,  не означава, че той е обречен да има нездравословна връзка. От решаващо значение е обаче да се осъзнаят предупредителните знаци и да се предприемат действия за справяне с тях, преди да се превърнат в по-големи проблеми. Освен това търсенето на подкрепа от приятели, семейство или терапевт може да помогне на човек да идентифицира и преодолее нездравословните модели в отношенията си.

Запишете се за програмата “Покани любовта в своя живот”, където може да научите повече за това как да имате здравословни и осъзнати отношения. 

Как да развием емоционална интелигентност и да подобрим връзките си с хората около нас 
Защо любовта е важна за нас?
Какви ползи получаваме когато развиваме любовта към себе си?

Абонирай се за новини