Какви ползи получаваме когато развиваме любовта към себе си?

Хората често попадат в капана на перфекционизма и неудоволетвориението от себе се. В западния свят вярването, че човек трябва непрестанно да си поставя цели и да ги постига е прието от млади и стари, а амбициозността се смята за положително качество, което трябва да се възпитава ревностно у децата още в най-ранна възраст. В интерес на истината, науката има друго мнение по въпроса!

Изследователката Кърстин Неф изучава подробно ефектите от практикуването на любов и доброта към себе си върху психологическото и физическтото здраве на човека. Според Неф, голяма част от хората разбират такива практики като признак на слабост или проява на мързелвост, вместо това да „работят упорито и да постигат”. Други пък определят способността да обичаш себе си като заложено умение, което човек не е способен да развива.

Противно на това, научните изследвания показват, че тази любов може да се куктивира с регулярна практика и отдаденост! Експериментални проучвания проведени през последното десетилетие показват, че хора които проявяват любов, разбиране и доброта към себе си са по мотивирани от тези, които постоянно дерзаят към постигането на нови и нови цели, за да постиганат идеалната си представа за щастие.

Много често хората в модерния свят също така не са склонни да практикувант любов към себе си, но са способни да обичат децата си, своят партньор, приятелите, домашните си животни, и дори сутрешната си чаша кафе повече отколкото самите себе си…

Психолози твърдят, че това почти винаги е индикатор за липсата на душевен мир, несиурност и неспособност на човека да се справя с трудностите с гордо вдигната глава.

А какво всъщност означава любовта към себе си?

Чувството на любов към себе си би могло да се смята за относително понятие в зависимост от културата, религията или възпитанието на човека в ранните години. Въпреки това, учените дефинират това състояние на ума и духа като най-висшата форма на щастие, на което един човек е способен. Тази любов се изразява в три различни направления:

  1. Умствено приемане: Как ти се възприемаш и дали харесваш човека вътре в теб, без да се критикуваш?
  2. Физическо одобрение: Одобряваш ли външния си вид, или вместо това винаги търсиш недостатъци в себе си?
  3. Психологическо щастие: Как се отнасяш със себе си и проявяваш ли уважение към собствените си чувства?

Ако дотук си отговорил с колебание на тези въпроси, може би е време да поставиш себе си на първо място! Това означава пълно приемане и обичане на тялото, духа и качествата, които вече притежаваш.

Това, разбира се, не е лесно начинание и състояние на ума, което се развива от самосебе си! За да се постигне дълбоко опознаване и обичане на вътрешното аз е нужно ежедневно практикуване на любов, без очаквания и ултиматуми. Вместо това е необходима готовност и отворено сърце към пътя по опознаването, който ще ви срещне с несигурността , но и с пълното личностно щастие.

Полезни практики са познати за култивиране на любов към себе си:

Ако човек желае да опита от ползите на такъв тип практики, той трябва да е готов да посрещне промяната вътре в себе си. Постигането на добри резултати се състои в малките стъпки, който практикуващия е готов да извърви в името на щастието си.

Психолози съветват да се упражнява осъзната любов към себе си (Mindful Self-Compassion) между 10 и 40 минути всеки ден, когато преобладават чувства на болка и отчаяние. Такъв тип техника изисква насочване на вниманието към вътрешния свят и актиквно практикуване на доброта към себе си в труден момент. Тогава когато човек е обвзет от негативни мисли и чувства могат да се използват следните фрази, и да се преповтарят многократно на ум,

или на глас: „Това е просто един момент на болка”, „Болката е просто чувство”, „Обичам себе си”.

Клинични изследване доказват, че практикуване на такъв тип упражнение в продължение на 2 месеца всекидневно увеличава чувството на щастие и удоволетворение от себе си.

Друг тип практики с които се постига пречистване на ума от негатизъм и захранване на обич е осъзнатото дишане. Когато човек насочи цялото си внимание върху вдишването и издишването, той пречиства ума си от тревогите, и в такъв момент той е способен да осъзнае, че неговото страдание е условно и създадено от самия него.

Давайки почивка на ума си чрез медитация, ще имаш възможност да погледнеш в перспектива на всичко, което се случва около теб. Ще осъзнаш, че вредните мисли са просто проекция на ума в отражение на твоя заобикалящ свят, вместо на самия теб!

Съществуват редица от практики, които имат за цел да освободят ума от тревогите и да го насочат към захранване на увереността и вярата в себе си. Някои такива техники са „милувка към мен”, „писмо с любов към вътрешния аз” и вслушване в пулса на сърцето в момент на трудност, несигурност и безпомощност.

Вместо да сте сурови със себе си и да подхранвате неувереността, запитайте се от какво имате нужда в този един миг на страдание и се вслушвайте във вътрешния си глас. Това е едно чудесно начало към култивирането на любов чрез разбиране и доброта към най-важния човек във вашия живот, самите Вие.

Практикувайте тези съвети и техники не веднъж или два пъти, а ежедневно за постигане на оптимален и дълготраен ефект.

Да поговорим за ефектите от практикуването на любов към себе си!

Щастливи до живот

Започнахме от там, че човек е по-щастлив, когато изпитва повече любов и доброта към своето аз, вместо това да позволява перфекционизма да доминира, придружен от постоянната неудоволетвореност.

Това е много важно осъзнаване за целия процес.

По-голямата част от хората биха завършили изречението: „Ще съм щастлив когато…” с най-различни примери и цели, които само биха ги отдалечили от вътрешното им щастие тук и сега. Всяко възможно продължение на това изречение, което включва условности като материални постижения, други хора и обстоятелства предполагат, че човек прави опити да избяга от търсенето на вътрешното си щастие.

Тук е важно да се отбележи, че целите и амбициите всъщност са чудесен стимул в живота на човека, ако не предизвикват негативни чувства, постоянен самокритицизъм и неудоволетворение от себе си.

Успешни във всяко начинание

Да обичаш себе си и да отделяш време да изслушваш нуждите си не означава, че си мързелив или слаб, а дори обратното. Според клинични проучвания проведени в Калифорнийския университет, практикуването на „осъзната вяра в себе си” чрез техники преди важен изпит помагат на студентите да постигат по-добри успехи от тези, които не практикуват самомотивиране в моментите на стрес.

Това отново доказва, че способността на човек да се справя с емоционалния си свят става именно чрез изслушване и улавяне на тези чувства в действие, когато тревожността и стресът преобладават.

Позитивно утвърждаване и отделянето на време за опознаване на вътрешния си аз без критика е едно добро начало по пътя към постигане на успехи и мотивация, които започват мигновенно при развиването на умението да обичаш себе си!

Здрав дух, здраво тяло

Редовното практикуване на любов към себе си е с доказани ползи както за психологическото, така и за физичекото здраве на човека. Научни изследвания твърдят, че такъв тип практики водят до намаляване на нивата на кортизол, отговорен за появата на срес, неувереност и тревожност у човека. Също така се откриват ползи за здравето при хора болни от диабет и някои заболявания на имунната система.

Има множество доказателства за положителния ефект на медитацията и осъзнатата грижа за себе при психологически заболявания, пост-травматичен стес, депресия и панически атаки. Релаксацията на ума и утвърждаването на обичта са началото на справянето с много на брой проблеми със здравето, освен очевидните ползи като по-високо самочувствие и увереност в себе си!

Още един пример за това как липсата на увереност и неудоволетвореност могат до доведат до обратен ефект върху здравето са хранителните разстройства анорексия, булимия, затлъстяване и други. Колкото повече човек позволява на негативните чувства да преоблават, толкова той е по-склонен да загуби контрол над себе си и собственото си здраве.

Щастливи в любовта

Безспорно, една от основните необходимости в живота на човека е това да обича и да бъде обичан! Единственият проблем, който би могъл да възникне при хора, които не изпитват истинска увереност и любов към себе си е да попаднат в порочния кръг на неуспешните връзки и вечното разочарование.

Да умееш да се вслушваш в себе си означава да разбираш собствените си нужди и да успяваш да ги комуникираш с партньора си. Това говори за зрялост, с която човек е способен да посрещне проблемите, както своите, така и на отсрещния човек.

Обичащият себе си човек е добър слушател! Той не позволява на препятствията по пътя да повлияят на неговото отношение към заобикалящия свят и важните хора в живота му. Именно обратното. Такъв човек разбира нуждите си и умее да проявява съчувствие както към себе си, така и към всички останали в трудните моменти.

Не чакайте! Подарете си това време за себе си и повярвайте в силата на ума да мотивира, да ви прави по силни, обичащи и обичани.

Всичко започва от Вас и Вашето началo.

За повече информация и полезни съветикак да намерите любовта в себе си, потърсете програмата на Next Level Love.

Как да развием емоционална интелигентност и да подобрим връзките си с хората около нас 
Защо проявяваме интерес към мъже, които имат червени флагове
Защо любовта е важна за нас?

Абонирай се за новини