Как да оцелеят взаимоотношенията и да се възродят в кризисни ситуации?

Всяка една връзка рано или късно преминава през непредвидени изпитания, наречени още кризисни ситуации. Съхраняването на живеца в отношенията между партньорите по време на трудности е един от най-определящите фактори, за това дали любовта ще просъществува и процъфти, или точно обратното! Важно е в такива ситуации да се борави с търпение, любов и ясна преценка върху това дали възникналите конфликти при разрешаването на проблемите са градивни, вместо токсични, а усилията отборни, вместо едностранни.

Въпросът който винаги подбужда огромен интерес и безсънни нощи у много двойки е именно това как да се разграничават дали бурните емоции и конфликтите възникнали по време на трудностите са просто тежък етап, или отражение на по-дълбока несъвместимост между партньорите в бъдеще време.

Откакто свят светува, човешката раса е бивала изправяна пред предизвикателства от всякакво естество с идеята да се съхрани и да просъществува във времето. В основата на това е именно умението на нашия вид да се справя с трудности по добре от всеки друг, заради способността да разсъждава и да разчита на рационалния си ум, въпреки чувствата които тлеят на дълбоко емоционално ниво. В този смисъл, най-често, проблемите във връзка или индивидуално възникват тогава, когато човекът се поддава на чувствата вместо на разума, и то най-вече на отрицателните такива.

Страхът за оцеляване, умението да се справяме със стреса и способността на човека да се съхрани в кризисни ситуации е в основата на това да сме тук днес и да се радваме на комфорта и задоволеността, с който разполагаме като общество.

За жалост обаче, страхът, който е така присъщ за нас и е централен за нашето оцеляване е и първопричината за това да изпитваме трудности във връзките си, заради възникнала тревожност, негативност и неумение да се справяме с унищожителните емоции, в резултат на стрес.

Хората често пристъпват в конфликти водени от чувствата си вместо от разума. Това е изключително важно осъзнаване за здравето на една връзка, както и за откриване на личното щастие дълбоко в човека.

Тогава може би се чудите, ако страхът и несигурността са в основата за неудовлетворението на човека и появата на конфликти във връзките, как бихме могли да овладеем тези чувства и ситуациите, които често подлагат нас и връзките ни на истинско изпитание?

Също така, друг основен въпрос, на който ще си отговорите тук е дали конфликтите през трудни времена са просто проява на моментна слабост или те са реална индикация за непреодолими несъответствия и предпоставка за раздяла.

Добрата новина е, че трудностите във връзките са напълно естествени, очаквани и преодолими, независимо от това дали партньорите са напълно съвместими или не. Именно заради това е изключително важно всеки един човек да създаде уменията и готовността да се справя с кризисните ситуации, с цел запазване на връзката си здрава, както и на самия себе си.

В тази статия ще обсъдим какво провокира конфликта във кризисни ситуации, ефективните начини да се съхранят двойките през трънливия път заедно, и съвети как да укрепят взаимоотношенията си партньорите независимо от трудностите с които се срещат в животите си.

Как да оцелеят взаимоотношенията и да се възродят в кризисни ситуации?

Комуникацията е в основата

Комуникацията е в основата и това не е клише! Всеки един човек е програмиран да действа и да мисли различно заради своята индивидуалност и личния си опит, придобит от външната среда. Това на практика означава, че за да се запазят отношенията здрави между две отделни личности е нужно дълбоко разбиране и отдаденост на процеса по опознаване на партньора във всеки един етап от развитието им във връзката.

Въпреки че на пръв поглед изглежда като детска игра, в реалния живот комуникацията и търпението да разбираш нуждите на отсрещния човек са същинско предизвикателство, надминаващи „емоционалната жертвоготовност” на много от партньорите.

Доказано е че съпричастността и оказването на морална подкрепа са ключови за една връзка и психическото здраве на партньора, изпаднал в кризисна ситуация. За да се постигне това е необходимо хората да разпознават проявите на емоционалност и неувереност у човека до себе си, и да оказват съпричастност, диктувани основно от любящите си чувства към своята половинка.

Успешен начин да се практикува търпение и добра комуникация е чрез използването на изречения започващи с „Аз” вместо „Ти”. Пример за това са честите обвинения, които са продукт на нечии очаквания и несъответствията във възприятията на партньорите. Човек би могъл да адресира своите нужди по-безболезнено, като показва разбиране към нуждите на половинката си (Пример: Обичам те и знам че искаш да прекарваме време заедно, но точно сега имам нужда да прекарам деня сам, за да успея да се справя със стреса, който преживявам.)

Колкото по-често практикувате добра комуникация, толкова повече дълготрайна любов депозирате във връзката си, като един осъзнат и всеотдаен на отношенията си човек. Отрицанието, обидите и сравненията трябва да бъдат изцяло елиминирани от комуникацията в трудни момент и заменени с положителни думи, утвърждения и подкрепа по време на конфликт. С това давате много по-голям шанс да разрешите проблемите като екип и да се общуват нуждите на всеки един напълно искрено, без намесата на гняв. Бихте могли да практикувате положителна комуникация като съзнателно си създавате навик да отчитате добрите качества на вашия партньор и трудностите, на които е подложен (Пример: Знам през какво преминаваш и съм до теб; Знам, че страдаш и не си сам; Справяш се страхотно, гордея се с теб).

Лично пространство във време на трудности

Едно от най-важните неща които научихме във времето на КОВИД-19 пандемията е именно важността на личното пространство за съхраняването на добрите отношения във връзките. Милиони двойки по света бяха изправени пред финансова несигурност, страх и липса на познатите отдушници, които в тези кризисни условия просто не съществуваха. Това подложи на изпитание способността на хората да намират общ език и да умението им да се грижат за себе си дори тогава, когато нуждите на отсрещния човек са също толкова гръмки и належащи в момент на нестабилност.

Хората имат склонност да „се смесват” с партньора си и да размиват границите между своите емоции и тези на отсрещния човек. Те често вярват, че имат силата да разрешават личните проблеми на половинката си, като им дават добронамерени насоки или съвети, които не не винаги резонират с желанията на най-близкия за тях човек. Това е основна предпоставка за конфликт, която би могла да бъде преодоляна чрез уважаване на чувствата на отделната личност и даването на необходимото пространство на партньора, за постигане на тяхното лично осъзнаване в кризисната ситуация.

Няма значение дали кризисната ситуация изглежда като подтиснатост в обстоятелства на локдаун, или пък като депресия след банкрут. Всеки един от случаите, човек изпитва нужда да се вбеси, да изрази емоциите си и да се излекува от болката вътре в себе си, за да може да завърне по-силен и с любов към своята половинка.

Запомнете, че вие не сте психологът във вашата връзка, от който се очаква да разрешава проблемите на всички. Вместо това сте този, към който човекът до вас би могъл да се обърне за съвет и да довери най-искрените си страхове. В този случай, умението ви да предразполагате човека до себе си да бъде уязвим и да се допитва до вас в кризисни ситуации е проява на добра комуникация, обещаваща здравословни отношения „в добро и в зло”.

Как да оцелеят взаимоотношенията и да се възродят в кризисни ситуации?

Различните фази на любовта и справянето в тях

В психологията се дефинират 7-те фази, през които всяка една дълга връзка преминава от начало до край. Тези фази са характерни с начина, по който общуват партньорите, страстта и стабилността на отношенията във всякакви ситуации.

Разпознавайки твоята връзка, в която и да е от тях означава осъзнаване и приемане на трудностите, случващи се в живота на човека, които могат да тестват здравината на партньорството и да променят хода на събитията към създаване на по-укрепнала връзка или към евентуално предприемане на раздяла.

Фаза 1: Страст

Хората са водени от страстта и желанието един към друг, заради което биха могли да прикриват несъзнателно лошите си качества дори и в кризисни моменти.

На този етап бихте могли да помислите рационално и да прецените дали това е човек, които споделя вашите идеали и разбирания.

Фаза 2: Опознаване

Това се случва в първата година на връзките и е времето, в което двойките започват да се опознават истински, встрани от страстта и предубежденията.

За да се преминете през тази фаза успешно трябва да приемате недостатъците на партньора си и да допускате тези различия между вас да не пречат на общите мечти, планове и любов.

Фаза 3: Комуникация и отдаденост

След като сте преминали през процеса на приемане и правена на компромиси от началото на връзката, достигате до етапа на дълбоко обвързване и отдаденост в отношенията. В тази фаза често хората започват да изпитват монотонност и загуба на интерес

За да преминете и през тази фаза е необходимо да поддържате комуникацията искрена и постоянна. Важно е да изслушвате партньора си и да го правите по-близък до вас с всеки изминал ден, вместо обратното.

Фаза 4: Кой води?

Винаги идва момента във връзките, когато единия от двамата започва да доминира съзнателно или не. Такъв тип динамика, би могла да доведе до сериозни конфликти, подтискане на гняв и липса на комуникация.

Тук, както във всяка друга фаза е важно да се уважават решенията и мнението на партньора, чрез дълбоко осъзнаване и приемане на личностните ви различия. В едни здравословни отношения, двамата човека вървят ръка за ръка, без да има доминиращ и доминиран.

Фаза 5: Нова стабилност и развитие

Смята се, че около 20 години след началото на брака, двойките достигат истинската стабилност в своите отношения. Въпреки че изглежда като прекалено дълъг период за достигане на истинска хармония, това всъщност е естественото продължение на предните 4 фази. Едва след посрещане на много трудни моменти заедно, двамата човека са способни да възобновят любовта чрез установяване на стабилност и нови планове за развитие заедно.

В тази фаза е важно се преоткриват нови хобита или занимания, които ще поддържат искрата жива!

Фаза 6: Зряла романтична любов

Това е фазата, в която хората узряват духовно както във връзка, така и индивидуално. Те започват да опознават любовта от един друг ъгъл, които би могъл да ги накара да се почувстват ще по-влюбени в същността на отсрещния човек, или да намерят други отговори в себе си, които ги кара да се чувстват неразбрани.

Във фаза 6 е необходимо двойките да общуват често и да не допускат липсата на интимност или личните трудности да пречат на романтичната любов съградена в годините. Излизането на срещи, изненадите и оказването на подкрепа са ключови за преминаването на този период от връзката.

Фаза 7: Кризисни ситуации

Тази фаза се случва множество пъти в различни етапи от живота. Кризисна ситуация е всичко, което поставя връзката пред изпитание и тества отношенията на партньорите в трудни моменти.

Както гласи известната квота: „Само 10% отговаря, на това което се случва, а останалите 90% се определят от това как човек ще реагира на ситуацията.”

В този смисъл, реагирането с отрицание, гняв и неодобрение в кризисни моменти, само биха могли да ескалират проблемите, вместо да ги решат и да съхранят връзката цяла през всеки един етап от нейното развитие!

Добрата комуникация е в основата на дълбоката отдаденост в едни сериозни отношения между двама души, и всеки един е способен на нея, независимо от трудностите по пътя.

За да научите още полезни съвети за вашата връзка, не се колебайте да се свържете с Next Level Love още сега.

Разликите в начините на комуникация между мъжете и жените и как да построим мост на разбирателството
Психология на Привличането: какво ни привлича в определени хора?
Как да изградим доверие и сигурност в нова връзка
5 Основни стълба на успешните и дълготрайни връзки и как да ги изградим

Абонирай се за новини