Как да рапознаем манипулацията във връзката?

Често чуваме да се говори за манипулация във връзката, но може би си мислим “Това не важи за моите отношения.” Ще ви разочаровам, когато ви кажа, че манипулацията остава скрита и дори да си мислим, че не присъства в нашите отношение това не е така. Добър манипулатор е този човек, който много добре познава вашите емоционални копчета и знае как да ви управлява чрез тях. Точно за това всеки интимен партньор може да се превърне в изкусен манипулатор – все пак това е човека, който ви познава най-добре. 

В много от връзките партньорите не успяват да видят признаците на манипулация, защото са влюбени в другия човек. Причините за това може да са различни. Много хора нарочно си затварят очите за малки признаци на манипулация. Те не искат да признаят пред себе си, че партньорът им използва реплики или други начини, чрез които да диктува тяхното поведение. В други случаи, манипулираният партньор наистина не може да разграничи тези действия като начин за контрол. 

Без значение каква е причината за манипулацията във връзката, тя остава скрита. Въпреки това е важно колкото се може по-рано да забележим задкулисните намерения на партньора си и да говорим с него/нея каква е причината за това държание. 

Защо някои хора използват манипулация в интимните си отношения

Манипулацията е постепен процес, който цели да осъществи контрол върху единия от  партньорите. В резултат на това, единия партньор винаги контролира другия като го  да се държи по начина, по който той/тя иска и дори да мисли по неговия модел. Манипулцията най-често остава скрита, задкулисна игра, която без да усещаме, влияе на нашата психика, решения и държание в дадени ситуации. Най-добрите манипулатори са тези хора, които дори не усещаме, че ни манипулират. 

Много от манипулаторите дори не усещат, че са такива, за това и не си го признават, когато получат подобни обвинения. Това най-често се дължи на моделите на поведение, които те са взаимствали от родители или приятели. Примерът за връзките, които тези хора са получили от средата, в която са израстали най-вароятно е включвал манипулативно държание. Много вероятно е те да не успяват да го разграничат като такова и да копират държанието на своите родители, което приемат за нормално във връзката. 

От друга страна има хора, които съвсем съзнателно манипулират партньора си с цел да получат това, което искат. Тези хора се водят от желанието за контрол и надмощие над живота на интимния си партньор. Те използват различни фрази и типове поведение, които имат за цел да осъщетвят контрол върху действията, начина на мислене и взимането на решения на своя партньор. 

Ще разгледаме няколко от най-често срещаните манипулативни практики. Ако вашият партньор проявява някои от следните поведения, то със сигурност ви манипулира съзнателно. Това може да е шок за вас и да постави под въпрос вашата връзка. Моя съвет е да не правите прибързани заключения, а да поговорите с партньора си след като стигнете до края на статията. 

Манипулаторите използват най-големите ни страхове, за да получат това, което искат

В много отношения е бил поставен следния ултиматом “Ако не направиш това, което аз искам, се разделяме”. По този начин манипулиращият партньор използва най-големия страх в една връзка – раздялата. В прав текст това е чиста манипулация, на която много хора се поддават въпреки да знаят, че това е манипулативно поведение. Страхът, че ще бъдат изоставени е по-голям от егото им и дори да знаят, че партньорът им нарочно използва този улитматом те се поддават. Замислете се сериозно, дали най-добрият партньор за вас би използвал манипулацията и ултиматома за да получи това, което то иска? Това ли е връзката, за която сте мечтали? Този човек достоен ли е за вашата обич според вас?

Вменяване на вина за действия или бездействия

Още един начин за манипулация, който е добре разпознаеваем във връзката, но много хора си затварят очите за него. Постоянното натякване на стари грешки ви кара да се чувствате виновни и отново да правите това, което партньора ви иска само и само за да изкупите вината си. Това поведение е изключително токсично и натоварващо за човека, който вечно се чувства виновен. От друга страна, този който вменява вината винаги успява да получи това което иска и да контролира партньора си.  По този начин ви карат да правите избори, в тяхна полза само, за да успеете да “изкупите” вината си.

Не винаги манипулатора осъзнава, че по този начин манипулира партньора си, но веднъж осъзне ли го, той или тя са по-склонни да продължат да използват този коз вместо да спрат. Това поведение води до токсични отношения, в които един от партньорите винаги се чувства, че прави нещо грешно.

Манипулаторите използват своята уязвимост в тяхна полза

Емоционалните манипулатори често изпозлват своята уязвимост, за да получат това, което искат. В повечето случаи това е повече внимание от страна на партньора или контрол над действията им. Най-често срещаният пример за това е следната ситуация.  Единият партньор ще излиза с приятели, а другият трябва да остане сам. Този, който няма планове манипулира друия като му казва, че ако излезе с приятелите си той или тя ще се чувства самотен/а и тъжен/тъжна без него/нея. Манипулаторът успява много тактично да постави въпроса, че ако партньора не остане с него/нея, то той/тя не е добър партньор. Много често маниулираният не осъзнава, че това е само част от театър, за да получи манипулатора това, което иска – внимание и контрол.

Настроението на партньора ви влияе и на вас

Без значение дали партньорът ви е щастлив, тъжен или ядосан, вие задължително трябва да споделите неговото/нейното настроение. Вашето настроение винаги е на втори план и нямате право да изпитвате други емоции освен подобни на партньора. Всеки опит да споделите нещо, което не пасва на настроението или на емоцията, която вашият партньор изпитва в момента ще бъде осъдено. В този случай много често манипулирания партньор потиска емоциите си. С времето той/тя спира да чувства, че може свободно да изразява емоциите си, което в последствие води до отчуждение. 

Всеки опит да споделите какво не ви харесва във връзката се превръща в скандал

Всеки път, в който се опитате да обясните на партньора си, че дадено негово/нейно повдение не ви харесва или, че той или тя се е държал по неподходящ начин, нещата се обръщат срещу вас. Винаги вината за поведението им е нещо, което вие сте направили или казали. Или другата крайност, чрез манипулация той или тя ви кара да си мислите, че сте се заблудили и си внушавате. Този вид манипулация се нарича гастлайтинг и е много разпространен.

Пълен контрол над вас и вашето свободно време

Партньорът ви решава как ще прекарате времето си заедно, кога ще се видите и дори какво да правите във времето когато не сте заедно. Всеки път, в който предложите нещо, то моментално е отхвърлено или е определено като скучно и неподходящо. В тези случаи партньорите, които са повече привързани стават жертва на манипулация от по-малко привързаните партньори. 

Поставянето по пълен контрол на личния ви живот има и друга крайност. Манипулаторите се опитват да ви отделят от приятелите и семсйството ви като ви казват, че тези хора не се интересуват от вас. В тези случаи манипулатора твърди, че е влюбен и не може да позволи вие да обръщате внимание на някой друг освен на него. Манипулаторите, които употребяват този вид манипулация често страдат от ниско самочувствие и мислят, че близките ви и приятелите ви ще застанат между вас. 

Кара те да вярваш, че искаш нещата, които той/тя иска

Манипулаторите успяват да внушат в партньора си, че той/тя взима решенията сам/а. Най-изкусните манипулатори често обработват другите хора, за да започнат сами да искат това, което те са им внушили. Това се наблюдава при случаите, когато единия партньор не одобрява дадено поведение и със силата на задкулините игри успява да внуши, че партньорът му/ѝ също споделя това мнение. В резултат на това поведение манипулирания партньор напълно губи идентичността и мнението си. Манипулиращият партньор успява да осъществи пълен контрол и използва това, за вземането на важни решения за съвместния им живот.

Как да се справите с манипулативен партньор? Може ли да заздравите връзката си?

Много е болезнено да осъзнаете, че човека който обичате ви е манипулирал и все още го прави. Първоначално се чувствате излъгани и наранени. Преди да си правите прибирзани заключения поговорете с партньора си. Сигурно си мислите, че щом споделите с него/нея вашите опасения отново ще предизвикате манипулация. 

Шансът партньорът ви да се опита да ви убеди, че си внушавате и да обърне вината срещу вас е много голям. След като познавате това повдение не трябва да се поддавате на манипулацията. Както казах, има шанс партньорът да не възприема поведението си като манипулация. Ако е така, трябва внимателно да му обясните какво е неговото държание. Покажете му тази статия и той/тя лесно може де разпознае манипулативното си поведение. 

Ако решите да останете с този партньор, поставете ясни граници във връзката си. 

Вашият глас трябва да се чува при взимането на решения и партньорът ви трябва да уважава това. Ако това поведение не е на лице, то този човек не ви уважава и обича, колкото и да го твърди. 

Погледнете рационално на ситуацията. Колкото и да обичате и държите на човека до вас трябва да си задедете следните въпроси: “Неговото/нейното поведение здравословно ли е за мен? Добре ли се чувствам в тази връзка? Заслужавам ли партньор, който ме манипулира?” Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да решите дали трябва да приключите връзката си с този човек.

Ако отсрещният човек ви обича и наистина иска да запази отношенията си с вас, ще се постарае да промени поведението си. 

Ако сте готови да откриете вашето пълно щастие, вие сте на правилното място. Потърсете нашата Next Level Love програма за лична трансформация и започнете пътя към личното щастие още днес!

Запишете се за програмата “Покани любовта в своя живот”
Токсични навици във връзката, които се приемат за нормални

Абонирай се за новини