Как нелекуваните травми от детството могат да повлияят на взаимоотношенията ви?!

Като коуч по взаимоотношенията не веднъж съм се сблъсквала с хора, които изпитват трудности в изграждането на сериозни отношения. Това се случва поради много причини, от една страна те са несигурни в себе си и не смятат, че са подходящи да изградят сериозни отношения. От друга те проявяват проблеми с доверието и постоянно се съмняват в партньора си. Има и друг момент, в който е възможно определен човек да се страхува от обвързване, защото е емоционално недостъпен и прикрива това с честата смяна на партньори. 

Някои хора, с които съм работила не успяват да разберат какво е нещото, което ги спира от изграждане на сериозни отношения и го определят като “късмет”, “не случих на подходящи човек” или “не съм готов/а”. 

Работила съм и с хора достатъчно осъзнати за да определят причината, която им пречи да се впуснат в сериозни отношения. Въпреки това много са малко тези, които разпознават пречките като резултат от нелекувани травми получени от  детството им. 

Детството е периодът от живота ни през, който сме най-уязвими. Точно тогава ролята на родителите ни е много голяма, а примерите и моделите, които черпим от тях оказват голямо влияние върху изграждането на отношенията ни като възрастни. 

Колкото и да ни е трудно да го признаем, родителите ни са отговорни за много голяма част от травмите, които имаме. Понякога не осъзнаваме как тяхното държание и моделите, които сме взаимствали от семейният ни живот слагат черен печат на нашата емоционалност и възможността да се свързваме с другите хора. 

Травмата от детството може да окаже силно въздействие върху взаимоотношенията ви като възрастните. Когато преживеете травма като деца, това може да повлияе на начина, по който се отнасяте към другите през целия ви живот. Под травма не се има в предвид само физическа или секскуална такава, а също и негативното отношение на родителите ни към нас. 

За негативно отношение могат да се дадат много примери, които имат реално влияние в най-важните години от живота ви, когато се изграждате като индивиди. 

Примери за отношение на родителите, което води до травми в зряла възраст

За да дам по-ясна представа кои поведения на родителите мога да повлияят най-много за получаването на травми ще разгледаме няколко от най-честите примери. 

 1. Пренебрегване на децата 

Пренебрежението на родителите кара децата постоянно да правят различни неща, с които да привлекат вниманието им. Поради една или друга причина много деца остават пренебрегнати от един или от двамата си родители, което може да ги направи затворени. Това може да доведе до токсично поведение и непрестанната нужда от валидация, че партньорът ни обича. 

 1. Властни родители

Прекалено властните родители не позволяват на детето да открие своя собствен потенциал. Най-често децата с властни родители или остават прекалено затворени или стават бунтари, които не спазват правила и отричат авторитети. Децата, които имат такава травма се превръщат във възрастни, които или са прекалено затворни и не допускат никого до себе си или не приемат някои прекалено близо до себе си, за да не усетят властта, която родителите им са упражнявали над тях.

 1. Игнориране или омаловажаване на нуждите на детето

Това поведение от страна на родителите показва на детето, че неговите нужди не са важни. Омаловажаването на нуждите учи детето, че няма смисъл да се опитва да покаже на близките си хора от какво се нуждае. Това дете се превръща във възрастен, който не може да изразява нуждите си, а ги потиска. 

 1. Насилствен метод на възпитание

Насилието ражда насилие. Много често домашните насилници също са срещали това поведение в дома си. Родители, които използват насилствен метод за възпитание, също възпитават насилието като начин за решаване на проблемите. Така едно дете е много по-вероятно да се превърне в насилник, когато порастне. 

 1. Детето вижда как единия родител често играе ролята на жертва

Ролята на жертва е начин за манипулация, който много хора използват. След като детето вижда това, то приема, че това е един метод, с който винаги ще получава това, което иска. Това поведение е много възможно да остане дори, когато детето стане възрастен. 

 1. Пасивна агресия

Този начин на комуникация е присъщ за много хора. Ако родителите го използват помежду си децата го виждат и решават, че това е нормалният начин за комуникиране между двама човека във връзка/ в семейството. Тъй като те не са виждали друг пример, също използват пасивната агресия във връзката си без да разбират, колко токсично е това поведение.

 1. Емоционални изблици

Когато някой от родителите е по-емоционален и често не може да си контролира емоциите по време на спор, детето също се учи, че това е правилното поведение за решаване на конфликта. Развиването на емоционална интелигентност на детето е една от най-важните задачи на родителя. Най-често това може да се случи чрез пример от родители, които са емоционално интелигентни и избягват да изразяват остро негативни емоции пред децата си. 

 1. Обвиняване на другия родител 

Когато единият родител обвинява другият пред детето, то се учи, че обвиненията и засаждането на чувство за вина са нещо нормално. Това поведение също може да настрои детето против някои от родителите и неговата роля в семейството. 

 1. Неспазване или не знание за поставянето на здравословни граници

Ако някои от родителите не спазва или няма здравословни граници това показва на детето, че не е важно да се поставят такива. В такива случаи, след като детето стане възрастен, то не вижда смисъл от поставянето на граници и не разбира защо това е важно.

 1. Изискващи родители

Изискващите родители много приличат на властните с тази разлика, че те очакват от децата им винаги да са най-добрите. Много родители използват изискванията, за да накарат децата им да сбъдват определение техни амбиции. Това води до изграждането на детето като индивиди и нормализирането на потенциалът му. Тези деца се превръщат в също толкова изискващи хора като техните родители.

 1. Липса на емоционалност от страна на родителите 

Недостатъчната проява на емоционалност от страна на родителите води до невъзможността на детето да познава и изразява своите емоции. Липсата на разговор между родителя и детето за чувства, които родителя изпитва към него прави детето студено и вечно съмняващо се в партньорите си.

 1. Свръх протективни родители = отглеждат децата си като порцеланови кукли или писани яйца

Тези родители гледат децата си като писани яйца като не им позволяват да вземат нито едно решение сами. По този начин детето никога не достига зрялост и не може да управлява живота си само без намесата на родителя. 

Поведения провокирани от травми от детството, които ни пречат да изградим сериозни отношения

Проблеми с доверието: Ако сте преживели насилие или пренебрегване като деца, най-вероятно е да изпитвате трудности да допуснете друг човек близо до вас и да му се доверите. Може да се страхувате да не бъдете наранени отново и този страх може да ви попречи да се отворите напълно към партньорите си.

Стил на привързаност: Стилът на привързаност или начинът, по който се отнасяте към хората, с които имате взаимоотношения (интимни или приятелски), може да бъде повлиян от травмата в детството. Хората, които са били пренебрегвани или към които са полагащи постоянни грижи, могат да развият тревожен стил на привързаност, а тези, които са били малтретирани, могат да развият избягващ стил на привързаност.

Емоционална регулация: Травмата в детството може да повлияе на способността ви да регулирате емоциите си, което може да доведе до трудности във взаимоотношенията. Възможно е да изпитвате затруднения при изразяването на емоциите си или при регулирането на реакциите си спрямо емоциите на партньора.

Общуване: Травмата може да повлияе на способността ви да общувате ефективно с партньорите си. Възможно е да изпитвате затруднения при изразяването на мнението си или да имате трудности при разбирането на гледната точка на партньора.

Самооценка: Травмата в детството може да окаже значително въздействие върху самооценката ви.  Ако като деца са ви казвали, че не сте достатъчно добри, или постоянно са ви критикували, може да се борите с чувството за недостатъчност в отношенията си като възрастните.

Търсене на партньор, който да поема ролята на родител: Хора, които са преживели травми в детството, може да търсят партньор, който да ги защитава и да им осигури грижи, подобно на ролята на родител. Това може да доведе до зависимост в отношението и може да пречи на равнопоставеността и взаимната подкрепа.

Липса на инициатива и собствено мнение: Хора, които са били постоянно критикувани или контролирани в детството, може да се чувстват несигурни в изразяването на собственото си мнение и вземането на решения. Това може да доведе до пасивно поведение в отношенията, което може да доведе до недоволство от страна на партньора.

Липса на зрялост и независимост: Хора, които не са получили достатъчно подкрепа и насърчение да развият своите умения и да бъдат независими в детството, може да имат трудности в поемането на отговорности и решаването на проблеми във взаимоотношенията. Това може да доведе до незряло поведение и неспособност да се вземат важни решения.

Какво е решението

На първо място, за да излекувате травма от детството трябва да признаете за нейното наличие. Това е най-трудната част за много хора. Те не вярват, че по една или друга причина поведението на най-важните хора в живота им е провокирало вреда за тях. Хората, които цял живот са осигурявали най-доброто за децата си понякога не осъзнават, че поведението им може да окаже толкова негативно влияние. 

Посредством терапията можете да се научите да разпознавате как преживяното в миналото може да оказва влияние върху настоящите ви взаимоотношения и да развиете нови умения, които да ви помогнат да изградите здрави и пълноценни взаимоотношения. Възможно е да се излекувате от травмата от детството и да създадете здрави взаимоотношения, но това изисква време и усилия. Не забравяйте да бъдете търпеливи и добри към себе си, докато пътувате по този път.

Ако сте готови да откриете вашето пълно щастие, вие сте на правилното място. Потърсете нашата Next Level Love програма за лична трансформация и започнете пътя към личното щастие още днес!Запишете се за програмата “Покани любовта в живота си”. 

Разликите в начините на комуникация между мъжете и жените и как да построим мост на разбирателството
Психология на Привличането: какво ни привлича в определени хора?
Как да изградим доверие и сигурност в нова връзка
5 Основни стълба на успешните и дълготрайни връзки и как да ги изградим

Абонирай се за новини