Кои са 4-те стила на привързаност и как влияят на връзката ни?

Чували ли сте за 4-те стила на привързване? Дори и да сте, може би не знаете, как влияят те на отношенията ни. Тази статия има за цел да отговори точно на тези въпроси. Но нека първо се запозаем с теорията за стиловете на привързване.

Теорията на привързаността е изследване на естеството и динамиката на човешката връзка, с особен акцент върху романтичната привързаност. Тя ни помага да разберем как се чувстваме във взаимоотношенията, което от своя страна определя отношението ни към обвързването.Според тази теория, бебетата се нуждаят от емоционална връзка с лицата, които се грижат за тях.Tези връзки се създават най-добре чрез любяща и отзивчива грижа. Теорията на привързаността не спира до тук. Тя разглежда още как тези модели, които се изграждат в много ранна детска възраст влияят на бъдещите взаимоотношенията с интимните партньори. Много от нас не осъзнават, че степента на грижата, която даваме на децата си, в най-първите им моменти на този живот, е от изключителна важност за бъдещите им взаимоотношения.  Стилът на привързаност показва как се отнасяте към интимността, емоционалната сигурност, личния интерес и защитата през призмата на страха или тревожността. Това е само един от факторите, които обясняват как се развиват близките ви отношения.

Привързаността е най-важният фактор, който определя как хората реагират на своите романтични партньори. Способността ни да формираме сигурна привързаност към лицата, които се грижат за нас, е от решаващо значение за изграждането на основите на здрави взаимоотношения с възрастните. Познаването на собствения стил на привързване и този на партньора помага за изгаждането на по-дълбока връзка и здравословна комуникация.

Стила ни на привързване ни помага да опознаем себе си

Да познаваме особеностите на стила на привързване, към който принадлежим ни помага да опознаем себе си в по-голяма дълбочина и да отговорим на въпроси относно взаимоотношенията си с другите. Разкриването на вашия стил на привързаност може да обясни защо може да се чувствате претоварени във взаимоотношенията или защо сте склонни да отхвърляте интимността напълно. Може  да разберете по-добре какво ви води към нездравословни взаимоотношения и как да създадете по-здравословни такива. От друга страна, независимо кой е вашият стил на привързаност, той не определя напълно човешката същност и стойоност. Винаги може да работите над него, за да го промените, ако не сте доволни от влиянието му върху живота ви. Както знаете, всяка промяна идва с първата стъпка на приемането. Когато приемете, че това е вашият стил на привързаност и се съгласите с добрите и лошите влияния, които той носи, можете да започнете да работите върху усъвършенстване и подобряване на негативите. 

Сформиране на стила на привързаност

Преди да разгледаме 4 вида на привързаност искам да дам ясна представа как те се сформират. Според основателите на теорията има 3 начина за сформиране на привързаност: 

  • генетичен: предава се по време на бремесност и най-често зависи от условията, в които майката живее и заобикалящата я среда;
  • чрез връзката родител-дете: добива се след раждането през първите години на детето. Както знаем грижата на родителя е изключително важна за оцеляване на детето;
  • с житейския опит: придобива се след като детето стане по-самостоятелно и започва да разбира света около него;

Според различни психолози всеки начин на сформиране носи различна тежест, но никой не отхвърля наличието на трите начина при сформирането на стила на привързаност. 

Какво всъщност е привързването?

Привързването е онова топло чувство, което изпитваме към интимен партньор, приятел, домашен любимец или място, което се е сформирало в последствие на време. Това е емоционалната връзка, която изпитваме към заобикалящата ни среда. Чувството на привързаност може да ни донесе както хубави емоции така и дълбоки разочавования. 

Кои са 4 стила на привързване и какво казват те за връзките ни?

Искам да обърна внимание, че определянето на вашия стил на приврзване няма как да реши всичките проблеми, които имате в интимните отношения, но със сигурност познаването му ще ви помогне да разберете защо един и същи сценарий се повтаря във всяка връзка, която имате.

Сигурен стил на привързване

Хората със сигурен стил на привързване най-често са уверени в себе си и не изпитват съмнения спрямо връзката си. Те са самостоятелни и независими и могат да поставят здравословни граници в отношенията си с другите. Тези хора успяват да създадат здравословни интимни и приятелски отношения. Също така са най-удовлетворени от отношенията си и създават най-дълги връзки спрямо хора от другите стилове на привързаност.  Интересното е, че хората със сигурен стил на привързване преживяват отхвърлянето по лек начин и успяват да продължат напред, дори когато силно са ги наранили. Сами по себе си са лоялни и искрени партньори, които проявяват грижа и внимание към партньора. Те са надеждни хора, за които доверието е най-важно във връзката. 

Това е стилът, към който много хора се стремят. Тук е и мястото да обърна внимание на това как можем да преобразуваме стила си на привързаност от друг тип в сигурен.Това са някои от начините:  

  • Да започнете да се свързвате със собсвените си емоции и чувства. Тази стъпка може да е по-трудна от колкото изглежда, за това препоръчвам консултация с коуч, който да ви насочи.
  • Човек, който иска да притежава сигурен стил на привързаност трябва да не избягва всяка ситуация на дискомфорт, а да се научи да я приема и да се изправя лице в лице със страховете си. 
  • Да намери кръг от хора, с които да се чувства в свои води и да може да изразява себе си спокойно.

Качества на хората със сигурен стил на привързаност: 

Увереност, уязвимост, самообладание, откритост, не крие емоциите си;

Според проучвания 50% от населението на замята притежават сигурен стил на привързаност. 

Тревожен стил на привързаност

Хората проявяващи този стил на привързаност се характеризират с нервност и тревожност относно тяхната връзка. Те се нуждаят постоянно да се чувстват обичани и ценени от партньора си. Често изискват утвърдителни думи и действия от партньора и ако не ги получат стават тревожни, дали той/тя ги обича достатъчно. Има тенденция да скачат от връзка на връзка, защото не могат да останат сами за дълго. Понякога това води до наличие на токсични връзки, в които те остават, само за да бъдат във връзка. Могат да се познаят по това, че обвиняват другия пол за неуспехите на отношенията им. Постоянно живеят в страх, че връзката им може да приключи всеки момент. Те са много чувствителни към емоциите на партньора и се влияят от тях. 

Стилът на тревожност се сформира от много ранна детска възраст, когато родителя сменя поведението си. В един момент той е привързан, а в друг безразличен към детето. 

Признаци, на тревожен стил на привързаност: 

страх от отхвърляне, ревност, търси интимност по натрапчив начин, променливо настроение, нужда от утвърждаване, ниска самооценка;

Според психолози 20% от хората притежават тревожен стил на привързаност.

Избягващ стил на привързаност

Хората, които попадат в този стил на привързаност са силно независими и често избягват интимност. За тях проявата на интимност от партньора е признак, че той иска да ги контролира. Навлизането на друг човек в личното им пространство ги плаши. Те винаги имат стратегия за бягство от обвързване, ако връзката стане прекалено сериозна. Не изразяват емоциите си и не показват топлота и грижа лесно. Хората изразяващи този стил на привързаност обикновено са хората, на които им пука по-малко във връзката, което ги прави и тези, които контролират връзката. Нуждаят се от пространство само за себе си и ако партньора прекрачи тази граница, те започват да се чувстват задушени. Мъжете са по-сколнни да проявят този стил на привързаност, но това не изключва наличието на жени с избягващ стил. 

Проучвания доказват, че хората с избягващ стил на привързаност имат също толкова голяма нужда от интимност като другите, но просто я потискат. Те са склонни да се съсредоточават върху негативите на партньора си, което от своя страна прави избягващите по-малко щастливи във връзката си. 

Родителите на хора проявяващи избягващ стил на привързаност, насърчават детето да стане независимо по-рано от колкото то е готово. Възможно е родителите да са проявявали небрежност и незаинтересованост към детето в ранна детска възраст. 

Признаци за проява на избягващ стил на привързаност:

потребност от принадлежност, потребност от сигурност, потребност от приемане, сексуална потребност, потребност от физически контакт;

Според психолози хората с избягващ стил на привързаност са 25% от населението.

Предпазлив стил на привързаност

Този стил обединява най-деструктивните признаци от тревожния и избягващия стил на привързване. Хората проявяващи предпазлив стил на привързаност не избягват интимността, но и проявяват недоверие към всеки, който се опитва да се сближи с тях. Предпазливите хора най-често имат ниска самооценка и потискат емоциите си. Причината поради, която избягват интимност е, че ги е страх да бъдат наранени. Това най-често е резултат от минали разочрования в отношенията с другите и с цел да избегнат бъдещи такива, предпазливите хора не създават нови оношения. Дори връзката да има потенциал, те са по-склонни да прекратят отношенията в ранен етап, защото ги е страх, че ако се привържат, те ще бъдат наранени. 

Ако сте човек с предпазлив стил на привързаност или сте във връзка с такъв, не се плашете. Има начин нещата да се подобрят. Това, което се изисква е търпение, приемане на партньора (или на себе си) такъв какъвто е, поставяне на здравословни граници, терапия.

Според психолози, хората, които имат предпазлив стил на привързване са само 4-5 % от населението. 

Възможно е да сте проявявали различен стил на привързване в определен период от вашия живот или в определена връзка. Притежанието на един стил на привързване в момента, не определя бъдещия ви интимен живот. 

Хората със сигурен стил на привързаност не срещат трудности във връзка с хора от тревожен или избягващ стил на привързаност. Както споменах, те са достатъчно уверени, за да знаят, че могат да се справят. Според проучвания, хора с тревожен и избягващ стил на привързаност също могат да създадат здравословни връзки. Друга е ситуацията с хора с предпазлива стил на привързване, които най-често се срещат с хора от същия стил. За съжаление, тези връзки често се превръщат в токсични.

Разликите в начините на комуникация между мъжете и жените и как да построим мост на разбирателството
Психология на Привличането: какво ни привлича в определени хора?
Как да изградим доверие и сигурност в нова връзка
5 Основни стълба на успешните и дълготрайни връзки и как да ги изградим

Абонирай се за новини