Токсични навици във връзката, които се приемат за нормални

Много често партньорите приемат поведението си като нормално, дори това съвсем да не е така. Въпреки все повечето дискусии за това какво са токсичните отношения и как не трябва да се държим във връзка е трудно да определим кога едно поведение не е здравословно за отношенията ни.

Всеки има токсични навици, с които живее от както се помни. Влизането във връзка с друг човек предполага сблъсък на вашите и неговите токсични навици, което може да се преодолее с достатъчно усилия от двете страни. В повечето случаи не осъзнаваме, че някои от навиците ни може да е токсичен, докато не започнем да го прилагаме върху някой друг. Дори тогава е трудно да определим, че се държим неподходящо с партньора си. Ако партньорът ни не е достатъчно смел, за да изкаже недоволството си, има опасност токсичните навици да се приемат като нормално поведение във връзката.

В много подобни случаи връзката изглежда наред, но между двамата партньори започва да се поражда напрежение. В партньорът, който страда от токсичното поведение на другия, започват да се зараждат негативни мисли и чувства. Често страдащият определя другия партньор като егоист или незачитащ чувствата му.

Това поведение най-често се превръща в повтарящо се. Дори и нещата да се подобрят за определен период и напрежението да започне да изчезва, отново може да се породи, когато токсичното поведение на партньора се завърне.

Според много хора изневярата да е една от най-лошите постъпки във връзката, но това не е най-честата причина за раздяла. Ако си мислите, че сте перфектният партньор, защото не изневервате дълбого грешите. Ще ви посоча няколко токсични поведения, за които много партньори си затварят очите, но натрупването им със сигурност ще доведе до край на връзката.

Приемате другия за даденост

След като периода на медения месец във връзката премине партньорите все по-малко оценяват присъствието на другия. Това е номално, защото малко или много свикваме и се нагаждаме спрямо нашия партньор и желанието ни да го впечатлим намалява. През този етап на връзката можем да кажем, че единия партньор започва да приема за даденост другия и все по-малко оценява това, което той/тя прави за него.

От своя страна, партньора, който е взет за даденост не се чувства вече пълноценен и оценяван във връзката, което го кара да се отдръпне. Тази тосична ситуация е причината за много раздели. 

Как да постъпите? 

Границата между невороятно романтичните първи месеци от връзката и приемането за даденост е много тънка и много често не озъзнаваме кога я преминаваме. Ако все пак започнете да осъзнавате, че приемате своя партньор за даденост има начин  да направите стъпка назад и да не позволите на това поведение на определя връзката ви. Като за начало си спомнете периода, в който правихте романтични изненади на партньора си без причина. Може също да организирате малка екскурзия или вечеря, в която да си припомните, че партньора ви е уникален човек, който не заслужава да бъде приет за даденост. Каквото и да правите най-важно е да се настроите позитивно и да работите над това поведение съзнателно.

Чакате прекалено дълго преди да споделите, че нещо във връзката не ви харесва

Не винаги избягването на спор е правилното решение. Може би си мислите, че ако си затворите очите за нещо, което ви дразни в отношението на партньора, правите услуга на в името на хармонията във връзката. Това не е така. Напрежението във вас се трупа, когато недоизказвате нещата. Освен това, дори и партньорът ви да има добри намерения и да иска да се държи добре, той не знае какво ви дразни и няма как да спре да го прави. 

Как да започнете да споделяте това, което ви дразни?

Следвайте следната схема: ако нещо ви подразни и не искате да го споделяте изчакайте няколко часа дори ден. Ако все още се чувствате подразнени споделете го с партньора си. Разбира се, това правило се отнася по-скоро за битовизми. Ако партньорът ви се държи неуважително към вас, никога не си затваряйте очите и комуникирайте на момента. 

Непрестанно напомняне за минали грешки

Всяка връзка има възходи и падения. Всеки допуска грешки. Въпросът е да можем да прощаваме и да продължаваме напред. Ако постоянно напомняте на партньора си за минали грешки, то означава, че не сте му простили. Глупаво е да използвате миналите поведения на партньора си, като аргумент във всеки спор. Това носи напрежение и показва на партньора, че сте го излъгали, когато сте му казали, че му прощавате.

Как да простите минали грешки?

Прошката е наистина трудно нещо, което изисква време. Ако партньорът ви е постъпил лошо, то най-вароятно вие имате нужда да помислите, за да решите дали може да му простите. Дайте си това време и не прибървайте с изводите дали ще простите грешката или не. Ако все пак има нещо, което ви притеснява трябва да го изговорите, а не да се правите, че всичко е наред и да чакате поредния спор да избухне, за да натяквате за грешките на партньора си.

Прояви на пасивна агресия

Това поведение е по-често срещано при жените, от колкото при мъжете. Вместо да говорите направо с партньора си, за това което ви дразни, вие използвате намеци, чрез които уж да насочите партньора в правилната посока. Това не само е изключително токсично, но и изнервя и двама ви. От една страна се ядосвате, защото партньора продължава да ви дразни с действията си. От друга той самият не разбира какво да промени или как да коментира проблема, защото вашите намеци го объркват. 

Какво да направите в тази ситуация?

Винаги комуникирайте направо без пасивно-агресивни намеци. Малко са хората, които могат да четат между редовете. Дори и да го правят, то не е гарантирано, че съобщението, което предавате чрез намека ще се разбере по начина по който искате. Хората много повече ценят директният подход на комуникация. Мъжете почти никога не разбират от намек, за това, ако искате да покажете, че дадено поведение в партньора ви дразни просто го кажете.

Заплахи, че ще скъсате с партньора, ако не се държи по начина, по който искате

Една от най-разпространениете манипулации във връзките е заплахата от раздяла. Тя се използва както от жени, така и от мъже. В случаите на заплаха от раздяла, вие не целите да прекратите връзката си, а просто да постигнете това, което искате след като всеете малко страх в партньора си. Много хора се поддават на това токсично отношение и започват са живеят в страх, че партньорът им ще ги зареже, ако не се държат по начинът, по който тя или той иска. 

Как да избегнете това токсично отношение?

Като за начало, никога не манипулирайте партньора си по този начин. Никой не заслужава да се чувства заплашен във връзката си и да прави без желание неща, които не иска, само и само за да не настъпи край на отношенията. Ако сте от страната на манипулирания, колкото по на време го осъзнаете, толкова по-добре. Поговорете с партньора си и ако той отрича да има такава ситуация, добре обмислете дали заслужавате такъв човек в живота си. 

Липса на доверие и прояви на ревност

Много хора смятат, че ако партньорът им ги ревнува това е доказателство за любовта му. Може би ще ви разочаровам, когато ви кажа, че липсата на доверие и проявите на обсебваща ревност са най-токсичното поведение, което много хора приемат за нормално. Ако партньорът ви иска да знае всяко ваше движение и иска да има достъп до телефона ви или чатовете ви, то със сигуност той или тя ви нямат доверие. Всеки има право на лично пространство и това да може да комуникира свободно с други хора. Ревността е най-разпространената форма на манипулация, над която много хора се поддават. Партньорите, които проявяват обсебваща ревност много често имат проблеми с компексите и не вярват, че са достатъчно добри, за да заслужат любовта на другия. Тези хора постоянно търсят доказателства, че партньорът им ги мами.

Как да се справите с подобно поведение?

Ако сте вечно ревнуващият партньор работете върху проблемите си със самочувствието и комплексите и не позволявайте те да избият върху отношенията ви с партньора. Малко ревност е нормална, но това да се опитвате да контролирате всяка крачка на приятеля или приятелката си е токсично. Щом този човек е избрал да е с вас означава, че сте достатъчно добъри да го заслужите. Вярвайте в себе си и в партньора си.

Посотоянно критикувате партньора

Критиката може да бъде един от най-големите врагове или добродетели в една връзка. Въпросът е, дали изкавате кристиката към партньора по градивен начин, или по-скоро искате да го нараните, когато го критикувате. Постоянната критика и негативизъм, който отправяте към партньора си е пагобен за вашите отношения. Най-често когато постоянно критикувате партньора си е възможно той да се озлоби към вас и да спре да ви слуша или това да засегне самочувствието му и да не поема действия, които засягат връзката ви защото ще го е страх да не бъде критикуван.

Какво да направите вместо това? 

Вместо постоянно да критикувате партньора си опитайте се да се фокусирате върху нещата, които той или тя прави добре. Изказвайте повече похвали по негов/нейн адрес, а критиката комуникирайте внимателно и по-градивен начин. Не се озлобявайте срещу действията на партньора, а се опитайте да го научите какъв е правилният начин да направи нещо.

Как да рапознаем манипулацията във връзката?

Абонирай се за новини