Психология на Привличането: какво ни привлича в определени хора?

Привличането към определени хора е феномен, който винаги е бил предмет на интерес и изследвания в областта на психологията. Като психолог, който се занимава с отношенията между мъжете и жените, този въпросът “Защо се привличаме към определен тип хора?” е много често срещан в моята работа.

Привличането е необяснимо усещане, което ни “дърпа” към определен човек. Ако вие забелязвате тенденцията, че изпитвате привличане към мъже и жени, които са един и същът човек с различно лице, то със сигурност се питате каква е причината за това. По-интересният въпрос, който вълнува всички мои клиенти е дали привличането може да се превърне в реална любов или се дължи на нещо друго.

Защо ние се чувстваме привлечени към някого и как можем да разберем дали това силно чувство е реална любов или нещо друго? Ще се опитам да дам отговор на тези въпроси в следващите редове.

Какво ни кара да се чувстваме силно привлечени от някого?

Привличането към определен тип хора и повтарянето на определени модели в нашите връзки се основава на сложна комбинация от физически, психологически и емоционални фактори. Този феномен не само формира нашите интимни връзки, но също така оказва влияние и върху нашите решения.

Всеки един фактор има своята тежест в това до каква степен и защо се чувстваме привлечени към някого. В моята практика много често обсъждаме факторите, които следва да разгледаме, за да помогна на моите клиенти да осъзнаят защо изпитват това силно магнетично усещане към някого и дали в него има по-дълбок смисъл.

  • Физическо привличане

Когато срещнем някого, към когото усетим силно привличане, то най-вероятно първоначално се дължи на привлекателния вид на този човек. Физическата красота е относителна, но има хора, които излъчват силна харизма и често стават обект на силно привличане от страна на друг човек.

Физическото привличане най-често се изразява и в сексуално. Този тип привличане е биологично заложен и често се случва инстинктивно. Когато сме привлечени към някого само заради външния вид можем да говорим за изразяване на секскуално желание към него, а не за любов.

  • Привличане на психологическо ниво

Освен външния вид, психологическите аспекти също играят важна роля при привличането. Хората обикновено се привличат към тези, с които споделят общи интереси, ценности, цели и вярвания. Споделеното чувство за хумор и интелектуална съвместимост също могат да бъдат фактори, които да ви привлекат към някого. Това съвпадение може да се дължи на търсенето на чувство на усещане за близост и свързаност с друг човек.

  • Емоционална свързаност

Ние сме емоционални същества и за нас е изключително важно да създадем свързаност не само на физическо, но и на емоционално ниво. Хората се привличат към тези, които им показват внимание, грижа и разбиране. Когато намерим някого, който ни разбира и с когото можем да споделяме нашите емоции, се развива силна емоционална свързаност. Емоционалната интелигентност и способността да се изразяваме емоционално са важни за създаването на дългосрочни и здрави връзки.

Колко дълго трае секскуалното привличане?

Най-често първичното сило усещане, което наричаме привличане представялява секскуално желание към опредлен човек. Това привличане е много вероятно да се обърка с влюбване, но много често остава само на физическо ниво.

Секскуалното привличане може да се обясни със създаването на различни химични процеси в мозъка, при които се освобождават хормоните допамин и окситоцин. Тези процеси могат да усилват привличането и да го правят по-интензивно, но тяхната продължителност може да е различна.

Някои хора могат да изпитват интензивно сексуално привличане към определен човек за кратко време, докато други могат да изпитват по-дълготрайно привличане, което продължава месеци или дори години. Продължителността на сексуалното привличане може да бъде повлияна и от създаването на емоционална връзка между двама души. Ако хората се свържат емоционално, това може да увеличи продължителността на тяхното привличане.

Продължителността на сексуалното привличане е индивидуална и комплексна тема, която зависи от множество фактори. Важно е да уточним, че няма единствен “правилен” начин за изживяване на сексуалното привличане, и всички връзки са различни.

Защо винаги привличаме един и същ тип партньори?

Друг въпрос, който е свързан отново с привличането и вълнува много от хората, с които работя е защо връзките ни винаги протичат по един и същ начин. Това отново зависи от няколко фактора:

Комфортна зона:

Обикновено се чувстваме комфортно и сигурно във връзки с хора, които вече познаваме и сме успяли да изградим успешни връзки. Тези модели са познати и предпочитани, защото се свързват с положителни емоции и спомени.

Подобни физически черти

Когато се привличаме към определени физически и психологически черти, имаме тенденция да търсим  хора, които отговарят на тези критерии. Този цикъл може да се повтаря, защото хората продължават да търсят партньори с подобен външен вид и черти от характера.

Неприключени въпроси от миналото

Ако имате нерешени въпроси или недоразумения от предишни връзки, те могат да ви насочват към подобни отношения, защото по този начин мислите, че ще намерите отговорите, които търсите.

Разлика между привличане и любов?

Привличането обикновено е първият етап във връзката между двама души. То се основава на физическо привличане, химични реакции и сексуално желание. Привличането често включва желание за близост и интимност, но не задълбочаващи емоционални връзки. Това е временен и повърхностен етап, който може да бъде основан на външни критерии като външен вид на човека.

Любовта е по-сложно и дълготрайно чувство, което се развива след привличането и включва по-дълбоки и искрени емоции. Тя включва грижа, взаимно уважение и готовност за изразяване на подкрепа за другия човек. Любовта обикновено води до стабилни и дългосрочни връзки, в които двамата партньори се стремят към съвместно развитие и щастливо съществуване.

Между привличането и любовта има и съществена връзка. Много често силното физическо привличане събира двама човека, между които може да се роди любов. Привличането може да бъде началният импулс, който се усеща в началото на връзката. Осъзнаването на сексуалното привличане и химичната връзка може да бъде много силно, но тя не винаги води до любов. Любовта се развива по-бавно и се гради на основата на доверие, съпричастност и емоционална интимност.

Привличането може да е временно усещане и се променя с времето, докато истинската любов остава стабилна и устойчива. Степента на привличане може да варира според различните хора, към които се изпитва и да се променя с новите срещи и възможности. Любовта обаче може да остане непоколебима и да расте с времето. Тя се изразява с желанието за даването на грижа и  щастие на другия човек. Любовта включва уважение към нужди, желания и граници на партньора. Привличането, от друга страна, може да бъде по-себецентрично и да се фокусира предимно върху удовлетвореността на личните желания.

Привличането и любовта са два различни етапа в междуличностните отношения. Привличането може да бъде началото на връзката, но тя става по-силна и стабилна, когато се превърне в истинска, взаимна и дълготрайна любов.

Как да променим моделите си на привличане?

Промяната на моделите на привличане изисква осъзнаване, самоанализ и упражнение. Ако често попадате в повтарящи се отношения, които винаги приключват по разочароващ начин за вас, то може би е време да преосмислите каква е причината за това и как да промените моделите, които не работят във ваша полза.

Започнете с осъзнаване на обичайните ви модели на привличане. Как се привличаме към хората? Какво ви привлича в отсрещния пол? С какъв тип хора имате връзки? Замислете се над тези въпроси, за да откриете отговорите, които търсите. Може да потърсите помощ от специалист, който да ви насочи как да разпознавате вашите модели на привличане.

Понякога проблемът се крие в липсата на самочувствие. Работете върху самочувствието си и приемайте и обичайте себе си такива каквито сте.

За да промените моделите си на привличане трябва да забравите за навиците си до сега относно срещите. Опитайте да излезете от зоната си на комфорт и да се отворите към нови възможности и хора, които може да не отговарят на обичайните ви модели на привличане.

Обмислете предишните си връзки и се опитайте да извлечете ценни уроци от тях. Този опит може да ви помогне да избегнете повтарянето на негативни модели на привличане.

Разликите в начините на комуникация между мъжете и жените и как да построим мост на разбирателството
Как да изградим доверие и сигурност в нова връзка
5 Основни стълба на успешните и дълготрайни връзки и как да ги изградим
Как нелекуваните травми от детството могат да повлияят на взаимоотношенията ви?!

Абонирай се за новини